понеділок, 20 квітня 2020 р.

11клас Пауль Целан

Даний матеріал міститься на classroom.google.

У житті людства часом відбуваються події, які вважаються часовою межею. До революції, до війни... 

До і потому... Бувають події, що стосуються окремої нації. У 1933-1945 роках єврейський народ пережив Катастрофу, Голокост.
Голокост – катастрофа – загибель значної частини єврейського населення Європи (понад 60 млн.) під час систематичного переслідування і знищення його нацистами та їхніми підручними в Німеччині та на окупованих нею територіях протягом 1933-1945 рр.
Перегляньте відео: 
Ніч, коли почався Голокост



За офіційними даними під час окупації Вінниччини більше 205 тис. мирних жителів було розстріляно та замучено в концтаборах, тюрмах та гетто. Проте єврейське населення опинилося в найскрутнішому становищі. Так, під час масових акцій у вересні 1941 р. та 16 квітня 1942 р. у Вінниці загинуло близько 20 тис. осіб; 7 листопада 1941 р. у Немирові – 2680 осіб; 9 і 16 січня 1942 р. розстріляно 11 760 євреїв Хмільника… Навесні 1943 р. практично усе єврейське населення у німецькій зоні окупації було знищене, лише декому вдалось втекти до партизанів або в Трансністрію.

Жорстокому, небаченому геноциду піддавалося в окупованому місті єврейське населення, це для них діяло фашистське гетто і концтабір. Лише за дві криваві п”ятниці (9 та 16 січня 1942 року) каральні загони німців за участю поліцаїв розстріляли більше 8 тисяч беззахисних мешканців міста. Всього у Хмільнику розстріляно 11 760 безвинних жертв.
18 липня 2002 року в Хмільнику відкрили меморіал скорботи. Комплекс – і це унікально для України – включає 6 могил-курганів, пам’ятник жертвам Голокосту (гранітна брила в обрамленні менших уламків), обеліск Невідомому Праведнику та кілька символів війни, духовний знак єврейства, невмолимих надій — семисвічник – мінора.
Рекомендую переглянути відео про Хмільник в пеклі Вітчизняної війни
> Голокост як національна і особиста трагедія – провідна тема творчості єврейського німецькомовного поета і перекладача Пауля Целана, який народився і прожив 23 року в Україні.
Давайте прслухаємо Експрес-урок 15. П. Целан. Фуга смерті (автор – кандидат філологічних наук Б.В. Стороха)

Підготуватися до КР за темою "Друга світова війна у дзеркалі літератури".

Немає коментарів:

Дописати коментар

5 клас Фольклор

 Дорогі пятикласники запрошую вас на дистанційний урок: ПРИСЛІВ’Я Народ скаже, як зав’яже. Українське прислів’я Японський хлопчик Японськи...