понеділок, 13 квітня 2020 р.

5 клас Чарлі і шоколадна фабрика

Сьогодні ми почнемо урок з дуже смачного слова ШОКОЛАД. Ми всі любимо їсти шоколадні цукерки . а чи знаємо історію шоколаду. Давайте переглянемо відео:



Сьогодні ми починаємо роботу над твором про хлопчика Чарлі, бідного, завжди напівголодного, який понад усе любив ласувати шоколадом. Але така нагода випадала хлопчикові тільки раз на рік, коли на день народження йому дарували маленьку шоколадну плиточку. Чарлі примудрявся їсти її крихітними шматочками, розтягуючи задоволення на місяць… А неподалік від хатинки, де мешкав Чарлі, знаходилася найвідоміша у світі шоколадна фабрика. Чарлі і шоколадна фабрика.
«Чарлі і шоколадна фабрика» - саме так називається твір, з яким ми почнемо знайомство вже сьогодні. Отож, приготуйтеся до шоколадного присмаку пригод.
У світі багато письменників, які писали й пишуть казки. Роальд Дал  заявив про себе, як видатний дитячий письменник, коли продаж його книги «Чарлі і шоколадна фабрика» сягнув 125 000 екземплярів за 5 років від дня першої публікації. З того часу вона друкується багатьма мовами. Українські читачі познайомилися з нею нещодавно. А за кордоном його книжки популярні вже майже півстоліття.

Хто ж такий Роальд Дал?




-         Роальд Дал писав фантастичні твори. А що ж таке фантастика?
(Фантастика – різновид художньої літератури, у якому зображуються незвичайні, неправдоподібні явища і створюється вигаданий, нереальний, сповнений чудес світ)
                                     Фантастична література

    Науково-фантастична                                        Фентезі
          література

Запис в зошитах.
Фентезі – фантастична література, в основі якої лежить здатність людини до необмеженої творчої фантазії, завдяки якій створюється вигаданий, чарівний світ із власною розгорнутою історією і кодексом законів.
Який твір, що ми з вами вивчали, належить до фентезі? Правильно "Аліса в країні чудес."

Про історію створення Твору «Чарлі і шоколадна фабрика»
За словами Р. Дала, основою казки стали дитячі враження автора. Учні школи-інтернату «Рептоне», де навчався Роальд, час від часу отримували  в подарунок просту сіру коробку. «Хочете вірте, хочете ні, - писав Р. Дал в автобіографічній повісті «Хлопчик», - це був подарунок від великої шоколадної фабрики «Кедбері». Малий Роальд мріяв про роботу в кондитерській лабораторії, мріяв створити оригінальний, незвичайний сорт шоколаду.  А через 35 років , коли письменник роздумував над сюжетом своєї другої книги для дітей, він згадав ті маленькі картонні коробки та шоколадки-новинки всередині їх. Роальд Дал почав писати книгу під назвою «Чарлі і шоколадна фабрика».
 Робота над книгою велася в 1961-1962 р.р. Це був нелегкий період у житті письменника (тяжко хворів син, померла донька). Щоб підтримати своїх дітей (всього їх було п’ятеро), Р. Дал почав вигадувати для них казки. Дітям подобалися казки, вигадані батьком, тому вони часто просили його розповісти продовження історії. Так Роальд Дал почав писати «Джеймс і гігантський персик», а потім зразу ж – «Чарлі і шоколадна фабрика».
Давайте ж прочитаємо книгу «Чарлі і шоколадна фабрика»
Після прочитання рекомендую переглянути фільм.Це трейлер до фільму: 






ПЕРЕВІР ЗНАННЯ:
"Чарлі і шоколадна фабрика". Послідовність
Чарлі і шоколадна фабрика. Пазл
Прошу зареєструватися вна платформі Glassroom ввівши код:pvc5pid.
Створюємо свій клас.Вам буде простіше робити домашні завдання.


Немає коментарів:

Дописати коментар

5 клас Фольклор

 Дорогі пятикласники запрошую вас на дистанційний урок: ПРИСЛІВ’Я Народ скаже, як зав’яже. Українське прислів’я Японський хлопчик Японськи...