понеділок, 11 травня 2020 р.

10 клас Моріс Метерлінк.

 М. Метерлінк як теоретик і практик "нової драми". Ідея одухотворення життя й відновлення зв'язків у драмі-феєрії М.Метерлінка "Синій птах". Особливості розвитку сюжету казки-феєрії. Символіка образів.
Пригадайте !
Зарубіжна література 10 клас Міляновська підручник по новй програмі

   В чому особливість нової драми? В 9 класі ви ознайомилися з особливостями розвитку драматургії  на межі ХІХ- ХХ століть. 

1. Опрацюйте статтю в підручнику "Драматургія кінця  ХІХ- поч. ХХ століття "с. 232-233





Система уроків з теми " Нова драматургія" - 9 клас

Пригадати матеріал ви зможете за допомогою відеопрезентації  А. Химинець "Нова драма"



0знайомтеся із основними віхами життя і  творчості  М. Метерлінка, підручник с. 234-242М. Метерлінк як теоретик і практик «нової драми» - Зарубіжна ...

Моріс Метерлінк - Зарубіжна література (профільний рівень ...

Для кращого запам'ятовування життєвого і творчого шляху М. Метерлінка допоможе експрес урок О. Ніколенко 





Випишіть «Топ-10 цікавих фактів» про життя і творчість письменника (письмово в зошиті)

У пошуках синього птаха (презентація до творчості Моріса Метерлінка)

Екскурсія до драми -феєрії "У пошуках синього птаха..."


Оскільки у вашому підручнику немає тексту, пропоную прочитати тут ⇓ 


 Символіка образів 

              Усі образи в п’єсі можна умовно поділити на дві групи: образи з реального світу і міфологічно-казкові. Однак автор порушує межу між реальним та ірреальним, тому кожний із персонажів отримує особливий символічний зміст.
Наприклад, Тільтіль і Мітіль — це не просто діти, а уособлення думки письменника про могутність людської природи, про здатність особистості духовно відроджуватися. Герої нічого не бояться, вони мужньо дивляться в обличчя Долі, підкоряють природні стихії, перемагають смерть. Не випадково вони перебувають у центрі твору. Автор вірить у майбутнє людства, у здатність молодого покоління відкрити таємниці буття.
Символічно, що сусідка Берленґо перетворюється уві сні на фею Бери- люну, а образ Великої Материнської Любові нагадує Тільтілеві його матір. У такий спосіб драматург звертає увагу на те, що в кожній людині є щось чарівне, нерозгадане, дивовижне: «Людина — найвище божество»,— ці слова неодноразово повторюються у творі.
У п’єсі оживають предмети, рослини, тварини. Прийом олюднення символізує ідею Метерлінка про те, що світ живий. Він рухається, розвивається, і людство має докласти чимало зусиль, щоб зрозуміти цей світ та навчитися жити в злагоді з ним.
Абстрактні образи (Темнощі, Блаженства, Радощі та ін.) уособлюють приховані сторони людської душі — як темні, так і світлі. Письменник доводить, що людина перебуває в центрі духовної боротьби, яка триває не тільки у світі, а й у її серці. Від наслідків цієї боротьби, від перемоги людяності залежать сучасне й майбутнє.
Особливого значення у творі набувають образи Душі Світла і Синього птаха. Це символи моральної мети людства, яка, на думку М. Метерлінка, повинна спонукати його до пошуків і розвитку. У п’єсі Душа Світла веде за собою дітей, показуючи їм, висвітлюючи найпотаємніші куточки буття. Світло зрештою перемагає Ніч, просвітлюються й душі героїв.

      Образи-символи  в п’єсі та що вони символізують?

■ Синій птах є символом щастя.
■ Пес — утілення відданості, готовності до самопожертви.
■ Кіт — символ улесливості, підступності, зрадництва.
■ Хліб — уособлення слабкодухості.
■ Душа Світла — утілення справедливості, символ пізнання нового.
■ Вогонь — уособлення відчайдушності.
■ Двері — символ незнання.
■ Блаженства — це відображення самовдоволення тощо.

13. Трактування фіналу драми-феєрії «Синій птах»

БЛАКИТНИМ ПТАХ М. МЕТЕРЛІНКА В ІЛЮСТРАЦІЯХ І КІНО - Моріс ...   «П’єса не закінчується, коли падає завіса після шостої дії: справжній фінал — поза її межами... Справа кожного читача чи глядача — самому дійти до цього фіналу через особисту творчість»,— стверджував Г. Ібсен.
Щастя — багатогранне, воно в усьому, що нас оточує: у природі, у родині, у хатньому затишку, у щоденній праці, у дружньому спілкуванні, у допомозі оточуючим та віддаванні свого тепла людям. Тому Синього птаха герої п’єси М. Метерлінка знаходять удома, біля себе, що також дуже символічно. Щастя полягало не лише в пізнанні природи та світу, в осягненні істини. Воно — у добрих справах, які слід робити для ближніх.
Синій птах — це символ Щастя і непізнаної Таємниці життя, яких завжди прагнуло людство. Тільтіль і Мітіль ніде не могли знайти чарівного Птаха. Кілька разів їм здавалося, що вони вхопили його, однак Синій птах так і залишився мрією. І все ж мрія про Щастя, за словами Метерлінка, не є марною, тому що вона рухає людство вперед.

Отже, в зошиті повинно бути:


1. Тема уроку.
2. Скласти «Топ-10 цікавих фактів» про життя і творчість письменника.
3. Характеристика героїв Тільтіль і Мітіль.
4. Есе "У чому полягає щастя?"



 Напишіть есе "У чому полягає щастя?"


  • Знайдіть відповідь на запитання за допомогою "хмарки слів".
  • Висловіть власну думку на дану тему.
Нет описания фото.

Для допитливих:

Немає коментарів:

Дописати коментар

5 клас Фольклор

 Дорогі пятикласники запрошую вас на дистанційний урок: ПРИСЛІВ’Я Народ скаже, як зав’яже. Українське прислів’я Японський хлопчик Японськи...