неділя, 10 травня 2020 р.

7 клас "Мандрівний замок Хаула"


Сьогодні на уроці ми ознайомимося із життям і творчістю англійської письменниці Діани Ванн Джонс. Зокрема, розглянемо сюжет її фантастичного роману «Мандрівний замок Хаула».

--- Діана Ванн Джонс – британська письменниця, авторка фантастичних романів для дітей та дорослих.
   Народилася вона 16 серпня 1934 року в Лондоні у сімї вчителів,де завжди панувала атмосфера спокою і душевної рівноваги. Письменниця згадувала про тихі сімейні вечори біля великого каміна у вітальні за чашкою ароматного чаю з молоком під потріскування сухих дров.
   Здавалося б, дитинство Діани з її сестрами Урсулою та Ізабель завжди буде таким милим і безтурботним, але на безхмарному небі дівчинки зявилися чорні хмари Другої світової війни. Війна  - це найстрашніше суспільне явище, яке в наївних дитячих оченятах набуває образу жахливої незабутньої катастрофи. Щоб хоч якось оберегти своїх дітей від, батьки письменниці були евакуйовані до Уелсу, Коністона, поки не поселилися у містечку Таксед.
   Закінчивши школу, майбутня письменниця у 1953 році поступила в коледж св. Анни при Оксфорді, де вивчала тонкощі англійської мови. Навчання закінчила у 1956 році .Того ж року вийшла заміж за Джона Барроу, який був дослідником літератури Середньовіччя. Родина спочатку жила в Лондоні, де в молодого подружжя народилося троє синів : Річард, Майкл та Колін. У 1976 році усі переїжджають до Брістоля.
   Діана Ванн Джонс є автором 40 книг, які перекладено 17 мовами. Вона володіє широким списком нагород і номінацій. Особливою популярністю користується роман «Мандрівний замок Хаула», який був екранізований у 2004 році відомим японським режисером аніме Хаяо Міядзакі.
   До речі, Діана Ванн Джонс не мала жодних заперечень щодо сценарію фільму, зазначивши, що він дуже відрізняється від оригінального твору  і має повне право на існування як фільм. Свою версію  англійці відзняли у 2005 році.
   Життя Діани Ванн Джонс закінчилося у 2011 році на 77 році . Великої слави і популярності серед англійських і світових читачів вона зажила ще за часів свого життя. Ми ж з вами маємо можливість поринути у її літературну спадщину вже сьогодні.
Словникова робота.

--- За жанром твір «Мандрівний замок Хаула» належить до роману. Ви знаєте, що за своєю тематикою усі романи поділяються на пригодницькі, історичні, фантастичні, психологічні, побутові, філософські, виховні. До якого різновиду романів  можемо віднести сьогоднішній твір ?      (До фантастичного).

Фантастичний роман – це великий за обсягом ,складний за будовою твір, дія якого відбувається довкола розкриття характерів кількох персонажів, що формуються під час фантастичних обставин та подій. 

Всі ми родом із дитинства. В світі дорослому і жорстокому, серед щоденної метушні, проблем, негараздів і невдач, ми дуже часто камяніємо серцем і забуваємо дорогу у світ дитинства, подарований нам казкою. Закидаємо спогади з цього незбагненного казкового світу в далекий ящик, разом з дитячими книжками, на сторінках яких ховається наше дитинство.
    «Мандрівний замок Хаула» - одна з найбільш чудових книжок. Добра, казкова, іронічна, барвиста і жива історія. Звісно, книжка проблем не вирішує, але лікує. Хоч на кілька годин загороджує від стихій реальності. Вона нагадує, що дива існують,варто лише повірити.
   Отож, постукаймо у двері казки, а якщо заблукали, «Мандрівний замок Хаула», як справжній детектив, допоможе віднайти правильний шлях.
ПРОЧИТАТИ ТВІР «Мандрівний замок Хаула» розділи за вибором.
Пропоную прослухати скорочений варіант.

Завдання до теми:

Встановлення послідовності сюжету.
             
3.Софі покидає рідний дім і вирушає на пошуки Відьми. Щоб зняти із себе закляття.

4.Зустріч з польовим опудалом, що насправді було зачарованим принцом,  яке відводить Софі до дивного будинку, котрий виявляється замком Хаула.

1.Вісімнадцятирічна Софі, осиротіла капелюшниця, зустрічається з відомим чарівником Хаулом, який рятує її від переслідування двох солдатів.

2.Відьма з Пустища шпигуючи за Хаулом, накладає на Софі закляття, перетворивши дівчину на 90-річну бабусю.

5.Зустріч Софі з Кальцифером, демоном вогню, який охороняє будинок.

8.Невдоволення мадам Селіман, яка викликає до себе свого колишнього учня Хаула.

7.Листи від ворогуючих країн Портгвейн і Кінгзбері, які закликають Хаула підтримати їх у війні. Чарівник відмовляється.

10.Софі з допомогою Кальцифера вдається розкрити таємницю Хаула, який рятуючись від переслідувань військових трансформується у птаха.

6.Укладання угоди між Софі і Кальцифером про взаємодопомогу.

11.Софі вдається зняти із себе прокляття.

13.Софі, рятуючи Відьму, виливає воду на Кальцифера, від якого залишається маленька іскорка. Тепер він не може переносити замок .Будинок практично руйнується, але його мешканці дивом рятуються.

12.Замок відвідує мама Софі, яка приносить до будинку комаху-шпигуна, який сповіщає про місця перебування Хаула військовим.

14.Софі знаходить чарівні двері в минуле і дізнається про те, що Кальцифер колись був зіркою.

17.Софі із вдячності цілує опудало і воно із вдячності перетворюється на принца Джастіна, який повертається в столицю, щоб покласти край війні.

15.Повернувшись у теперішнє, Софі застає Хаула непритомним. Щоб його врятувати, вона забирає його серце у Кальцифера і вкладає назад у його груди.

16.Кальцифер знову стає зіркою, але будинок стає некерованим і падає на мешканців. Опудало-ріпка всіх рятує.

19.Хаул будує новий замок. Кальцифер з власного бажання залишається його охороняти і переносити у інші виміри.

18.Софі цілує Хаула, остаточно руйнуючи своє закляття і повертаючи собі образ 18-річної дівчини.

20.Хаул та Софі до безтями кохають одне одного.

Складання «Паспорта художнього твору»

1.Назва твору  ______________________________________________________.
2.Імя автора твору  __________________________________________________.
3.Мова оригіналу  ___________________________________________________.
4.Рід літератури, до якого належить твір  ________________________________.
5.Жанр літератури, до якого належить твір  ______________________________.
6.Форма написання твору  ____________________________________________.
7.Тема твору  _______________________________________________________.
8.Ідея твору  ________________________________________________________.
9.Герої твору 
Код доступу 769604
 використати цей код,
відкривши посилання
join.naurok.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар

5 клас Фольклор

 Дорогі пятикласники запрошую вас на дистанційний урок: ПРИСЛІВ’Я Народ скаже, як зав’яже. Українське прислів’я Японський хлопчик Японськи...